top of page

STORY

A Sors kezében
 

A legtöbb embernek valószínűleg többféle dologhoz van tehetsége.
Ha azonban útkeresése során rátalál egy számára meghatározó ösvényre, a flow-élménye és az ezzel járó elemi lendülete miatt érzi, hogy pontosan azt csinálja, amit neki szánt a sors.


    Nekem a legnagyobb örömöt a testmozgás, a sport, a kihívásokkal megküzdés jelenti egészen gyerekkorom óta. Szerencsés vagyok, mert már gyerekkoromban belekóstolhattam sokféle sportba Megismerkedtem a síeléssel, az evezéssel, bátyám révén a downhill-bringázással, gimnáziumban "rátaláltam" a falmászásra.
Mind közül a legmeghatározóbb 10 éves koromtól a küzdősport volt.

Második találkozásom a 'földdel'

A harcban való teljes körű jártasság nem érhető el a földharc mélyebb ismerete nélkül, 2012-ben igen nagy lendülettel belevágtam a Brazil Jiu Jitsu alapjainak elsajátításába. Ebben koncentráltan benne van minden, ami számomra az életben a legfontosabb:

Erő, technika, alázat és a végsőkig való kitartás.

Kitartó és tudatosan felépített munkával, nap mint nap kihozni a maximumot magunkból, folyamatosan feszegetve szellemi, lelki, valamint fizikai határainkat.

A harcos ugyan „mindent kibír”, de hatékony felkészítéséhez elengedhetetlen optimalizálni az edzéskörülményeket.

A tatamin való gyakorlás nem mindig volt adott, szinte fáj a gondolat is, ahogy visszaemlékszem milyen volt a kemény és pillanatok alatt jégpályává váló linóleumon földharc technikákat gyakorolni.
A tanulóim érdeklődése a Jitsu iránt - a komfortosnak nem nevezhető körülmények ellenére - továbbra is fennmaradt, pár hónap után elérkezettnek láttam az időt egy kisebb mennyiségű (40nm) szétszedhető tatami vásárlására.

Az új tataminkkal azonban több problémánk is adódott:

A lerakás és felszedés több, mint 20 percet vett igénybe, a szétszedés és tárolás közben pedig sérültek a tatami fogai.

Két évvel a csoport indulása után saját edzőtermet nyitottam, a puzzle tatamink a belvárosba költözött, ahol ezúttal állandó helyet kapott.

A mindennapos használat mellett jelentős mértékben nőtt a szőnyeg amortizálódása is, alig egy éves intenzív használat után úgy döntöttem: fordítani kell. A puzzle tatami szépnek és érintetlennek vélt másik oldala a legnagyobb bánatomra azonban zöldes-barna nemes penészben "tündökölt". A rések közé befolyt az izzadtság és a felmosóvíz, felülről hiába volt rendszeresen tisztán tartva a tatami, a beszivárgás teljesen tönkretette az anyagot. 

Véglegesen bezártam az edzőtermem ajtaját és a csapat egy részével átköltöztünk a
Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem Sportközpontjába.
2014-ben az egyetem óriási beruházásba kezdett. Egy teljes alagsori szinttel kibővítették a létesítményt, ahol spinning terem,
2 squashpálya, öltözők és egy 300 négyzetméteres nagyterem is helyet kapott. 

Minden vágyam az volt, hogy itt tarthassak edzést, azonban a központ vezetői szigorúan kikötötték:
kizárólag olyan tatamit használhatok, amit minden edzés után fel tudok szedni,
mivel a termet számos más órára is kiadják. 

 

Az első probléma rögtön az alapoknál adta magát: KELL EGY JÓ MOBILTATAMI!

 

Az ötlet olyan kézenfekvő volt, mint a telitalálat megoldások általában.

Feltekerhető, variálható méretű, de stabil, egybefüggő felületet kell.

Egy tatami, ami strapabíró és higiénikus, ráadásul villámgyorsan lerakható és eltávolítható.

A piacon lévő gyártmányok ennek a közelébe se jutottak.


Hát akkor csinálni fogok egyet!

A pofonegyszerű megoldás kivitelezése azért nem ment varázsütésre, de 4 küzdelmes év alatt végül elnyerte végső formáját.

Az első próbadarabok szó szerint a garázsban készültek, kézi erővel vágva-ragasztva, tépőzárazva.

De közben az unalmasabb egyetemi előadásokon már egy gépet rajzolgattam, ami mindezt elvégzi. Két évbe telt, mire ez a gép ott állt immár a saját műhelyemben, és további kettőbe, amíg kikísérleteztük az ideális anyagokat, megoldottuk a változtatásokkal járó technológiai problémákat. Mivel újításról volt szó, nem volt járt út, csak a saját tapasztalat, ami vagy bejött – vagy a kárából lehetett tanulni.

Az első Flowmats prototípus a BME Sportközpontban.

Flowmats mobil tatami blackbelt web.jpg

Amire a legbüszkébb vagyok

 

    A kezdetektől fogva minden eladott darabom működik,
a kézzel gyártott első pár száz négyzetméter mobiltatami - mindennapos használat mellett - immár 6. éve állja a sarat!

    A gépi gyártású referenciamunkák száma pedig egyre nő, a megrendelők a legnagyobb volumenekkel is elégedettek, nagyra értékelik, hogy a termék sokoldalúan felhasználható, gyors, higiénikus, saját egyéni igényeikhez igazítható.


        Mára úgy érzem, sikerült elérnem a célom:

A Flowmats egy olyan újítás, ami lehetővé teszi, hogy bárhol bármikor stabil, de mégis biztonságos sporttalajt kölcsönözz az edzéseidnek, így hozzá tudok járulni a hazai sportklubok fejlődéséhez, a mozgás öröméhez, legyen szó bármilyen korosztályról.

Nekem ez a lényeg!

Olyan terméket tudok kínálni, ami közel húsz év sporttapasztalatát egyesíti a mai legkorszerűbb igényekkel. A Flowmats szőnyegeinek használatával szempillantás alatt higiénikus és biztonságos környezetet alakíthatsz ki, amely hosszú éveken át megőrzi magas minőségét.

Hiszek abban, hogy a rendszeres mozgás beépítése az életmódunkba
sokszorosan megtérül majd.

TÓTH BENCE BÁLINT

Kyokushin Karate 2. dan

Carlson Gracie BJJ Fekete öv

D'aerobic Torna Egyesület 04.jpg
bottom of page